Gdy myślimy o zakładaniu własnego słodkiego biznesu, do głowy w pierwszej kolejności przychodzą nam duże kwoty pieniędzy, które trzeba najpierw w ten biznes zainwestować. Robimy listę lokali usługowych, które można wynająć – im bliżej nas, tym lepiej, sprzętów, które musimy mieć, by pracować na serio, szukamy księgowej, czytamy w internecie „jak zacząć”.

Często właśnie po długim zbieraniu danych, jesteśmy już tak wypaleni, że własny biznes coraz mniej nas do siebie zachęca, a wręcz czujemy się przytłoczeni tym wszystkim… i kończymy tuż przed startem.

Jednak aby zacząć, nie trzeba się forsować. Rozpoczęcie na serio, wcale nie musi wiązać się z niebotycznymi sumami i obowiązkami.

To ile zainwestować?

Na początku zastanów się, jakie sprzęty kuchenne posiadasz. Masz podstawowe narzędzia pracy? Na pewno tak, skoro już nie jeden tort spod Twej ręki poszedł na stół gościnny, a więc to wystarczy. Nie musisz kupować drogiego sprzętu na start.

Kuchnię również masz, a więc na start nie potrzebujesz nawet lokalu komercyjnego! Serio, by działać legalnie, możesz piec we własnym domu!

Koszt prowadzenia firmy to również wydatek, który możesz zostawić na później. Wydatki związane z działalnością gospodarczą mogą odstraszyć. Warto zacząć swój biznes cukierniczy od działalności nierejestrowanej i nie obawiać się, że przerosną Cię koszta.

Działalność nierejestrowana

Działalność nierejestrowana (nierejestrowa, nieewidencjonowana) to drobna działalność zarobkowa osób fizycznych, która nie wymaga rejestracji firmy. Prowadzenie takiej działalności nie wymaga wpisu do CEIDG, o ile spełniasz poniższe warunki:

  • w okresie ostatnich 60 miesięcy (5 lat) nie wykonywałeś działalności gospodarczej,
  • miesięczne przychody z twojej działalności nie przekroczą limitu, czyli 75% kwoty minimalnego wynagrodzenia obowiązującego w danym roku.

Drugi punkt zmienia się (na Twoją korzyść) od 1 stycznia 2026 roku – limit przychodów będzie nie miesięczny, a kwartalny i wyniesie 10 813,50 zł.

Takie rozwiązanie pozwoli Ci na rozkręcenie swojego biznesu. Zyskujesz szereg korzyści w tym brak obowiązku składek ZUS, podmiotowe zwolnienie z VAT i brak skomplikowanej księgowości.

Jak zacząć legalnie?

Na samym początku potrzebujesz pozwolenia sanepidu na prowadzenie działalności w swojej kuchni. Złóż wniosek o wpis do zakładów podlegających kontroli sanepidu i poczekaj na decyzję. Gdy będzie pozytywna – możesz zacząć działać!

Stwórz tabelę w Excelu i pamiętaj o prowadzeniu ewidencji sprzedaży. Prowadząc działalność nierejestrowaną, przychody rozliczasz w zeznaniu rocznym PIT-36.

Aby ułatwić Ci Twoje działania, stworzyłam kurs, który poprowadzi Cię krok po kroku przez ten proces. Dzięki temu będziesz czuć się pewnie i niczego nie pominiesz. Sprawdź program Legalne Pieczenie i zalegalizuj swój słodki biznes, by działać legalnie, bez stresu i z pewnością siebie!

Jak założyć i prowadzić swój słodki biznes cukierniczy? Podatki, działalność nierejestrowana, sanepid